Hanna Khairinisa

Karya Ilmiah - TA (D3) - Reference

ABSTRAKSI: Tugas Akhir (TA) merupakan suatu karya tulis ilmiah dari hasil penelitian yang disusun oleh seorang mahasiswa program studi S1 sebagai salah satu syarat menyelesaikan pendidikan. Institut Tenologi Telkom merupakan salah satu institusi terkemuka di Indonesia. Salah satu fakultas yang ada di Institut Teknologi Telkom adalah Fakultas Informatika. Dalam membuat TA, mahasiswa harus mencari topik TA sebagai acuan dari judul TA yang dibuat. Topik TA tersebut harus dapat masuk ke dalam lingkup keahlian yang dikelompokkan dalam wadah yang disebut dengan Kelompok Keahlian (KK).

KK merupakan wadah yang mengatur pengelompokkan keahlian atau bidang terapan dalam suatu fakultas di Institut Teknologi Telkom. Fakultas Informatika memiliki 3 KK, antara lain Intelligent, Computing and Multimedia (ICM), Software Engineering, Information System and Database Engineering (SIDE) dan Telematika. Namun pada kenyataannya, masih sedikit mahasiswa yang belum tahu mengenai KK tersebut. Hal ini berdampak juga terhadap kesiapan mahasiswa dalam menyelesaikan TA, karena terkendala dalam mencari topik dari judul TA yang akan dibuat.

Dari dasar pemikiran di atas, maka dibangunlah “Aplikasi Pembantu Pengolahan Informasi Peminatan Topik TA dan KK bagi Mahasiswa Fakultas Informatika Institut Teknologi Telkom” yang diharapkan dapat membantu mahasiswa serta civitas akademika fakultas, seperti dosen dan kepala program studi, dalam mengoptimalkan proses peminatan KK dalam rangka pemilihan topik untuk judul TA yang akan dibuat.

Aplikasi ini memberikan rekomendasi mengenai KK yang cocok bagi mahasiswa berdasarkan perhitungan dari beberapa kriteria tertentu menggunakan metode MAUT (Multi Attribute Utility Theory) sebagai metode pengambilan keputusan dan diimplementasikan dengan menggunakan bahasa pemrograman PHP, database MySQL dan perangkat lunak pendukung lainnya.Kata Kunci : TA, KK, MAUT, PHP, MySQLABSTRACT: Final Assignment is a scientific paper as a results of a research prepared by a bachelor degree study program student as a requirement in order to graduate. Telkom Institute of Technology is one of a leading institution in Indonesia. One from many faculty in Telkom Institute of Technology is called Informatics Faculty. In making a final assignment, students need to search some related topic as a reference for deciding a final assignment title. Final assignment topic has to be fit into the scope of specialization that are grouped in a container named Proficiency Group.

Proficiency Group organizes the grouped of expertise or applied field in faculties of Telkom Institute of Technology. Informatics Faculty has 3 Proficiency Group, including Intelligent, Computing and Multimedia (ICM), Software Engineering, Information System and Database Engineering (SIDE) and Telematics. In fact, there are still a few students which do not know about this Proficiency Group. It impacts students readiness in completing their final assignment because the hard of deciding an appropriate topic for final assignment title which will be made.

From that reason above, it is good to build “Final Assignment and Proficiency Group Specialization Information Processing Helper Application for Telkom Institute of Technology Informatics Faculty Students”, that will help students and academic worker, such as Lecture and Head of Faculty, in optimizing the process of proficiency group specialization in order to choose an appropriate topic for final assignment title which will be made.

This application gives students a recommendation of an appropriate Proficiency Group as a result of some criteria calculation using one of some decision making method called MAUT (Multi Attribute Utility Theory) and implemented using PHP language, MySQL database and another supporting software.Keyword: TA, KK, MAUT, PHP, MySQL

Rekayasa Perangkat Lunak

Hanna Khairinisa