APLIKASI PELAYANAN INFORMASI SEKOLAH DI SMP BAITUL ANSHOR

Alex Kurniawan

613020109
Karya Ilmiah - TA (D3) - Reference

ABSTRAKSI: Dalam pengolahan data sekolah seperti data guru, data siswa, data nilai siswa dan pendaftaran siswa baru, administrator SMP Baitul Anshor dihadapkan pada persoalan pengelolaan data yang cukup rumit dan bagaimana informasi sekolah bisa dihasilkan secara cepat dan akurat. Maka, diperlukan suatu aplikasi pelayanan informasi sekolah yang bisa digunakan dalam menyelesaikan permasalahan dan bermanfaat untuk meningkatkan kualitas informasi yang dihasilkan.
Dalam proyek akhir ini telah dibangun aplikasi yang mengelola informasi yang ada pada SMP Baitul Anshor yang berfungsi sebagai alat bantu bagi administrator sekolah dalam pengelolaan data sekolah, pendaftaran siswa baru, perhitungan penilaian siswa dan nilai siswa bisa diakses oleh orang tua /wali murid melalui SMS.
Perangkat lunak ini diimplementasikan dengan bahasa pemrograman developer Borland Delphi serta Paradox sebagai databasenya. Untuk membantu kelancaran penyampaian informasi ke orang tua wali murid digunakan fitur atau layanan SMS dengan menggunakan Hanphone sebagai sarananya (digunakan sebagai SMS Gatewaynya).Kata Kunci : Borland Delphi, paradox, SMS, nilaiABSTRACT: This final project will make an application that manages informations exists in SMP baitul Anshor. It will manages informations such as teachers information, students information and student assess information. School information service application of this school can manages students data to be used for neither students registration process and new student registration in SMP Baitul Anshor.
Users Goals in this Assess and registration service application is administration worker ( operator) at SMP Baitul Anshor. while pupil’s parents represents constumer user which can enjoy this application services. Administration worker undertakes teachers database, students database, new student registration, handling registration process,student assess database. While students assess process in this application used to fulfill the assess information requirement that required by pupil’s parents for monitoring the achievement of their pupil’s through SMS ( Short Message Service ). each pupil parent will have an ID to conduct their pupils assess request through SMS.
This application made by Borland Delphi programming language and Paradox as it’s database. To assist information forwarding fluency to pupils parents, SMS service is used with a handphone as its medium(as it’s SMS gateway).Keyword: Borland Delphi, paradox, SMS.

APPLICATION SOFTWARE

APLIKASI PELAYANAN INFORMASI SEKOLAH DI SMP BAITUL ANSHOR