ALAT BANTU AJAR PERENCANAAN SISTEM KOMUNIKASI BERGERAK CDMA2000 1X

MINAR PRASETYOWATI

Karya Ilmiah - TA (D3) - Reference

ABSTRAKSI: CDMA2000 1x merupakan salah satu teknik multiple akses yang digunakan dalam sistem komunikasi bergerak yang berbasis code Wals, dimana setiap user memiliki code yang berbeda. Dalam perencanaan CDMA2000 1x langkah-langkah yang harus diperhatikan adalah kapasitas trafik, coverage area, dan kualitas jaringan. Parameter-parameter tersebut merupakan parameter utama dalam merencanakan jaringan CDMA2000 1x.
Untuk membuktikan bahwa alat bantu ajar tersebut berjalan, maka telah diadakan uji coba kepada mahasiswa yang sedang atau akan mengambil mata kuliah Sistem Komunikasi Bergerak. Hasilnya mahasiswa setuju bahwa alat bantu ajar ini mampu membantu memahami penjelasan dosen.
Kata Kunci : -ABSTRACT: CDMA2000 1x is a kind of multiple access technique which were used in mobile communication system that based on Walsh code, were some user differed by typical code. On the network planning CDMA2000 1x, there are some steps we should pay attention on it. They are traffic capacity, coverage area, and the last is network quality. Those parameters were the fundamental parameter in planning a cellular network.
In this final project discussed about a tool for helping planning CDMA2000 1x network in a software form. It was about what are steps, the fundamental of planning the CDMA2000 1x network, and the parameters that affect in the planning. This kind of simulator was made using Matlab 7.1.3, and it was hoped this tool can be useful in helping to understand the process of planning a CDMA2000 1x network.
For making sure that this tool is proper to be used, some questioner was given to some student that will be act as the uses of this tool. The result, most of them agreed that this tool can be used and has contribution of helping understand the lecture.
Keyword: -

Transmisi Telkom